For ei stund tilbake kjøpte jeg ei perkhagle for en billig penge. Da den kom i posten forsto jeg fort hvorfor ho var billig. Den var blitt til typen "take down" . Grunnen til at den var brukket er at det på et tidspungt er gjort en svært dårlig restaurering. Alt treverk rundt låsen var borte og erstattet med formtre. Da er det egentlig bare to valg man har. Enten kan det kjøpes ny stokk som da vil trenge en god del tilpassning, eller man kan fikse den gamle brukkne stokken. Jeg velger her å fikse den gamle (som jeg egentlig altid gjør).
Dette er utgangspungtet. Den ene siden av bruddet er helt og fint med stor overflate. Da velger jeg å lime disse sidene i sammen igjen.

Låssiden var fra tidligere eier fyllt opp med masse sparkel. Her renskjærer jeg vekk det meste å klargjør til å lime inn et nytt stykke tre.

Det er en betydelig stor del som må erstattes. Det vil også kreve at låsen blir fellt inn på nytt.

Begynner med å tillpasse og lime inn en kloss i mahogny. Av lim bruker jeg blå Araldite som tørker sent med det resultat at limet trekker godt inn i treet og gir et sterkt resultat. Faktisk er den limte overflaten mye sterkere en treet rundt.

Når limet er tørket etter et døgn, sliper jeg til klossen med ei lamellskive på vinkelkutter i korning 60. Deretter rasp og fil. Jeg bryr meg ikke så veldig om det blir litt filing ut over kanten av selve klossen. Her må noe gjøres i etterkant uansett.

Innfelling av låsen er tålig enkelt. Det er deler av det gamle hullet å styre etter. Jeg fjerner alle delene på låseblikket å tegner konturene rundt på det nye treverket. Starter innfellingen med en tapetkniv for så å gå over til huggjern etter hvert. Når låsen er fellt inn litt i overkant, pusser jeg til treverket rundt. Avtrekkerbøylen og avtrekket felles inn på samme måte.

Her er bilder av før og etter finish. Velger å ikke farge det nye treverket helt ned til likt med det gamle. Det nye vil med tiden mørkne naturlig å forskjellen blir mindre. Har også laget ny ladestokk med messingtupp. Den er farget med mørkebrun Narvsverte og oljet.