Det er veldig inn i svartkruttmiljøet for tiden å lage papirpatroner til våpnene sine. Dette har mange fordeler. Lading går fortere, og det faktum at det er påbudt med ferdig porsjonerte ladninger av krutt på bane i konkuransesammenheng, oppfylles da.

Selve lagingen er ikke vanskelig, men det kan være litt fikklete i starten til teknikken sitter i fingrene. På www.svartkrutt.net sin nettbutikk kan man kjøpe rullepinner til revolver og rifler/musketter. Jeg gikk til anskaffelse av en rullepinne til min revolver i kaliber .44 Det fulgte da med en grei bruksanvisning og et ark med maler.


Fremgangsmåte som følger:

 

Det første man må velge er type papir. Det beste er nitrert papir. Det er papir som er lagt i bløt i en salpeteroppløsning for så tørket. Dette papiret brenner/gløder helt vekk ved bruk, som ei lunte. Fordelen er da at rissikoen for glør i våpenet etter skudd som kan antenne neste ladning elimineres. Har du derrimot tid til å vente noen sekunder mellom skyteseriene, er vanlig avispapir godt nok. for ekstra sikkerhet kan man også børste ut av kammeret mellom ladningene.

Produksjonen av papirpatroner er nesten den samme med begge papirtyper, men ikke helt. Her viser jeg hvordan det gjøres med avispapir.

Avispapir er litt tøfft for gnisten i tennhetta å trenge igjennom. Det løser vi med å ha et tynnere papir i tuppen av papirhylsen (med nitrert papir er dette ikke nødvendig). Jeg bruker et av lagene i en serviett eller tørkerull. Det klippes ut i biter på ca.2x2 cm og brettes over tuppen på rullepinnen.

Avispapiret klippes ut av en avis ved hjelp av malen. Den er utformet slik at den passer perfekt til pinnen og kan justeres i lengden alt etter ladning og papirtype (lengre mal til nitrert papir som kan brettes over tuppen av pinnen).

Lim smøres på kort-og langside av papiret. Jeg bruker en vanlig limestift for papir. Det må ikke legges lim for langt inn på papiret. Da limes det fast til pinnen.

Nå skal papiret vikkles rundt pinnens tupp. Her er finngerferdigheten avgjørende. Det er ikke vanskelig, men litt fikklete de første gangene. Når papiret er rullet stramt rundt, så trykkes det godt til mot endepapiret og i skjøten.

Så er det bare å dra den kone hylsen forsiktig av pinnen. Hylsa er ferdig til å lades.

Ca.20min. med rulling

Da er det bare å fylle i krutt, ta lim på ei kule og dytte den ned i hylsa. Skyteklar patron.


Ladningen jeg har brukt her er 30 grain Wano 2f

Ladet i revolvertønna på min originale Remington New Army. Kula er .457 og den setter seg 5mm ned i tønna v/30 grain ff. Kammeret er kont så kula måler .454 etter lading. Bildet viser tydelig det tynne endepapiret på hylsa. Det er ikke store gnisten som skal til for å antenne der.