Krag-Petersson m1876

 Krag-Petersson er en rifle utviklet av nordmannen Ole Herman Krag og den svenske våpenkonstruktør Axel Petersson i 1872.


Riflen var det første repetergevær approbert av det norske forsvar, og et av de første repetergevær som ble tatt i bruk i et lands forsvar på verdensbasis. Tester foretatt av det norske forsvaret viste at riflen var et robust, hurtigskytende og presist gevær. Den hadde et rørmagasin liggende parallelt med løpet. Som i mange av de tidlige rørmagasinvåpnene var patronen en randtenningspatron. Riflen ble approbert i 1876.


Min KP er ombygget til sentertenning. Det er gjort ved at tennålas støtfot støter mot ei fjærbelastet ny tennål i senter av tennklossen. Bildet viser patenten.

Det ble laget ca. 975 Krag-Petersson rifler for den Norske marine. Produksjonen var fordelt på flere produsenter i Norge og Sverige som følger: Sn 1-200 og 301-700 kom fra Carl Gustaf Stads Gevãrfabrikk.  Sn 201-300 og 701-975 kom fra Carl Johans Vern i Horten.  De svenskproduserte riflene er merket med en kronet C og de Norskproduserte er merket med CJV

Kongsberg våpenfabrikk laget også noen få stykker i prøveperioden til sivilt salg, (ca 17 stk) og de leverte ca. 30stk til hæren. Få, men noen av disse er kjente.
Min har serienummeret er 42. Det betyr at den er laget på Carl Gustaf Stads Gevãrfabrikk.

Har prøveskutt denne litt. Den er lett å skyte med, men jeg har ennå ikke funnet den rette ladningen den liker. Moro er det uansett å skyte...